Så sker tävlingen om att bli Sveriges bästa elektriker

Är du en extremt duktig elektriker? Den som alla andra på firman frågar när kluriga problem dyker upp. Sök till Sveriges bästa elektriker och vinn både prestige och fina priser.

Vartannat år hålls tävlingen som korar Sveriges bästa elektriker. Under 2020 planerades tävlingen till slutet av april men på grund av coronakrisen var det osäkert om tävlingen skulle hållas eller inte (texten skriven mars 2020)

För att få ställa upp 2020

Uttagningen började redan 2019 då nomineringarna var tvungna att vara inskickade den 20:e juni detta år. Därefter blev ett större antal elektriker kallade till en praktisk uttagning som genomfördes 7:e september. Från denna tävling gick sedan 3 personer vidare.

Dessa förväntades sedan mötas i Yrkes-SM 22 – 24 april i Helsingborg.

Så går tävlingen till

De tre personerna ställs mot varandra inom flera olika arbetsmoment. Här ställs både yrkeskunskap, stresstålighet och praktisk problemlösning på sin spets. Därefter koras vinnaren.

Varför Yrkes-SM?

Yrkes-SM genomförs med målet att uppmärksamma moderna yrkesutbildningar och yrken inom dessa branscher. En förhoppning är därmed att öka intresset hos personer som vill utbilda sig och satsa på att jobba inom exempelvis industri, it, bygg eller som elektriker på https://elektrikerngöteborg.se.

Genom att ha ålderskravet blir det även ungdomar som tävlar vilket förväntas skapa större intresse hos andra ungdomar.

När Uppsala var värd för detta evenemang 2018 kom ca 21 600 personer för att medverka eller titta på de tävlande. Ett yrkes-SM som alltså hade flera branscher och yrken representerade. Under de tre dagar som evenemanget genomfördes var det ca 400 personer som fick ställa sina yrkeskunskaper på prov varpå 59 vinnare korades inom specifika områden.

Vinnaren går vidare till VM
Att vinna i Sverige ger även en biljett till Yrkes-VM vilket förväntas hållas i Shanghai under 2021. Den unga elektriker som vinner kommer därmed att representera hela svenska elinstallationsbranschen. Ett VM som innefattar 1200 deltagare inom 50 yrkesgrenar och från totalt drygt 70 olika länder. Här är gränsen för att få vara med 22 år vilket även speglar den svenska åldersgränsen.

Utöver att själv tävla får varje person har med sig en coach som kan hjälpa till inför deltävlingarna. Denna person är däremot inte med under själva tävlingsmomentet.

Prestige och marknadsföring för företaget

Varför ska ditt företag låta dig åka iväg och tävla? Det finns flera anledningar. De tre som går till final får mycket stor medial uppmärksamhet, framförallt i branschtidningar. Dessutom ges en erfarenhet som är helt unik.

För dig som söker anställning på något nytt företag är detta även en extremt bra nätverksplats. Här finns företag representerade från stora delar av Sverige. Att ha varit med i final väger självklart mycket tungt när du sedan söker jobb, var än i landet detta sker. Frågan är om någon annan erfarenhet kan väga tyngre.

Skulle du vinna priset kan företaget självklart få ta del av framgången. Det kan locka fler till att söka jobb på just den arbetsplatsen. Dessutom har de i så fall en extremt duktig ung elektriker som även har stått i medias rampljus.